Chyba
  • Chyba při nahrávání kanálu

Literatura

16. březen 2012

Velká žena z Východu

Velká žena z východuKdyž slovo „vášeň“ je nejfrekventovanější m výrazem v popisu knihy a když slovem „vášeň“ vystihuje autorka svůj román, není to až tak neobvyklé.  Málokdy však už samotný titul tolik odpovídá spisovateli. Nepochybuji, že Halina Pawlowská velkou ženou skutečně je, o původu nemluvě.

Na „východě“ v ostravském Librexu tato Velká žena prezentovala nejen svou knižní novinku …

17:01 Přichází, je usměvavá a energická. A má pro to své vysvětlení. „Kde berete ten věčný optimismus?“ „Víte, já žiju se svou tchýní a matkou a každé ráno si říkám, že už mě vlastně nic horšího potkat nemůže.“

17:10 Dozvídáme se, že i Velká žena může být lenivá: „Já se věnuji drobnostem, abych nemusela dělat nic podstatného.“ Díky tomuto faktu napsala čtrnáct knih.

17:18 Její hlas je trochu klevetivý, pro někoho snad vlezlý. O to víc, když je řeč o soukromých záležitostech. Třináctá komnata jednoduše neexistuje. Obsah slov ale působí laskavě, vše doprovází upřímný pohled. Nic, co by divák neznal z obrazovky.

17:20 Hovor se stáčí na důvod návštěvy a tím je knižní novinka „Velká žena z Východu“, aneb jak napsat scénář stejný jako k filmu „Díky za každé nové ráno“, ale zároveň jiný, než scénář k filmu „Díky za každé nové ráno“. Oříšek autorka rozlouskla po svém, kniha je dle jejích slov vášnivá, s trochou zrady, nakonec ale s optimistickým koncem. Tak jako v prvním případě, jedná se o filmovou předlohu. Tvůrci poptávají vášnivou představitelku hlavní role, věk 35 – 42 let.

17:34 Halina Pawlowská odpovídá na otázku, kdeže bere tolik životní energie: „Vždyť se na mě podívejte, já tady sedím, mluvím si sama o sobě a vy mě všichni posloucháte. To je přece nádherný pocit. Kde jinde bych energii vzala?“ Publikum ožívá, Velká žena tedy získává body (které už koneckonců dávno měla).

17:41 Rodinní příslušníci jsou poctivými čtenáři především. Syn je „tajnosnubný“, dcera je „hodná“, matka je „učitelka“, tchýně nechce být „konfrontována“ a manžel šel zkontrolovat auto.

17:53 Nejvíce energie by ženy měly vynaložit na to, aby vypadaly, že nic nevědí. Tato Halinina rada vyvolává nejhlasitější odezvu.

17:57 „Paní Halino, kterou vlastnost na mužích nemáte ráda?“ „Já mám muže celkem ráda… vlastně, nemám ráda, když jsou zrádci. Jo a taky nemám ráda, když se chlubí s nevěrou. To se vracíme ke knize, ta je taky tak trochu o zradě.“ Mohlo by dojít ke zradě, kdyby chyběla vášeň?

18:06 Spisovatelku Halinu Pawlowskou čeká autogramiáda. Její ženskost mi imponuje. Svým divákům takříkajíc mluví z duše. Snad proto stojí před pokladnou fronta čtenářů s knihou „Velká žena z Východu“ v ruce. Velká žena totiž má co říct.

Osobně jsem si odnesla pár rad do života a nakažlivě dobrou náladu. Knihu si koupím snad příště, přečtu ji snad někdy. Podtrženo sečteno, vášeň mě výrazně oslovila. Moje škoda, že se dokážu soustředit jen na svou aktuálně nejsilnější emoci – venkovní teploměry ukazují -17°C. I takové šílenosti se na východě dějí … 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Kam zajít dál?

  • Českou reklamu můžete dát k Vánocům

    Petr Čtvrtníček pokřtil 7. listopadu v prostoru Galerie Langhans knihu Česká reklama autora Jaroslava Krupky, která vypráví příběh českých reklam od dob socialismu až po současnost. Dílo ale není...

  • Chcete si půjčit knížku o půlnoci?

    Můžete si v ní půjčit knížky, ale za půjčení nic neplatíte, když knížku včas nevrátíte, nepošle vám upomínku, a když ji ztratíte, nevynadá vám.  Je otevřená 24 hodin denně, to pro případ, že byste dostali...

  • Hledejme nejen na googlu, ale i v paměti

    Zapomínáte na narozeniny svých blízkých, co máte koupit, kde jste nechali auto, co jste se naučili ve škole nebo pro co jste šli do ledničky? Kniha „Šetři se, Einsteine“ s podtitulem „Jak si...

  • Jára Cimrman zanechal stopy po celém Česku

    Nemůžeme se s ním setkat, neexistuje, ale můžeme navštívit místa, na kterých posnídal, přespal, byl, nebo naopak vůbec nebyl. Těchto míst existuje v České republice minimálně přes dvě desítky a...

Mezi námi

Kalendář událostí v měsíci

Cestování a Outdoor

Mapa restaurací v Praze

Mapa restaurace v Praze

top