Chyba
  • Chyba při nahrávání kanálu

Divadlo

7. listopad 2012

Rozhlasové hry v prostorách metra? Ano.

Minutové hry ve vestibulu metraMinutové hry se vysílají zdarma každý den ve dvou vestibulech stanice metra Můstek. Nesnaží se jen zvýšit kulturní povědomí obyvatel a návštěvníků Prahy, ale chtějí také oživit městský prostor a především přimět cestující, aby zanechali typického spěchu. Daří se jim to?

Projekt s názvem Minutové hry je společným dílem Dopravního podniku hlavního města Prahy a Českého rozhlasu. Na nahrávkách jednotlivých her se podíleli přední čeští herci a herečky. Posluchači se tak mohou těšit např. na Jiřinu Jiráskovou, Oldřicha Kaisera, Hanu Maciuchovou, Ondřeje Vetchého, Davida Novotného nebo Janu Strykovou.

Minutové hry představují nový formát rozhlasových her, které se vyznačují velmi krátkou stopáží v délce jedné až dvou minut. Pro vysílání ve vestibulech metra se tedy tyto hry zdají být ideální. Je však ideální volba vestibulů právě u stranice Můstek? Nebylo by lepší zvolit vestibul stanice, která není v samém centru Prahy, není přestupní, a kterou se lidé nesnaží opustit tak rychle, jak je to jen možné? Vestibuly na Můstku sice totiž každý den projde velký počet lidí, ale jen velice malé procento má čas či chuť se v nich zastavit.

Vestibuly na Můstku neposkytují ani zdaleka ideální prostředí k poslechu her, neboť se jedná o velice rušné a hlučné prostředí. Různé ruchy a šumy (v tomto případě bohužel) se vyskytují i na pozadí rozhlasových her. Výsledkem je, že slova herců a hereček v kombinaci obou těchto ruchů často zanikají. Slovům jsem mnohokrát nerozuměla  nejen já, ale bohužel jim nerozuměla ani převážná část cestujících, které jsem ve vestibulu potkala. Bylo to totiž cizinci, kteří neměli ani tušení, co se to ozývá z reproduktorů.

Ani já bych netušila, kdybych ve svém pátrání nebyla důsledná a na jednom ze sloupů ve vestibulu neobjevila dva plakáty s informacemi o celém projektu. Jak jsem se později dozvěděla, na začátku her je vždy uvedeno, o jaký projekt se jedná, ale přijdete-li do vestibulu ve chvíli, kdy už hra běží, máte smůlu.

Já jsem zhruba v polovině hry do vestibulu vešla. Jelikož jsem hru neslyšela od začátku, nepochopila jsem, o co v ní šlo. Rozhodla jsem se tedy počkat na hru další. K mému překvapení se však reproduktory odmlčely, a to na mnohem delší chvíli, než mi bylo příjemné v uspěchaném, hlučném a ne příliš bezpečném vestibulu metra strávit.

Pokud se ale na Můstku (výstup směr Václavské náměstí a výstup směr Jungmannovo náměstí) v kterýkoliv den mezi 15.00 až 19.00 hod. ocitnete vy, zkuste si nějakou hru poslechnout, třeba budete mít víc štěstí, než já.  A pokud ne, navštivte stránky www.minutovehry.cz a poslechněte si hru v klidu domova.

Co říci závěrem? Minutové hry jsou hezkým pokusem o zpříjemnění každodenního cestování. Snaží se oživit šedé prostory metra. Nebylo by však lepší pouštět z reproduktorů hudbu, třeba tu klasickou, která promlouvá k lidem bez ohledu na to, odkud pocházejí a jakým jazykem hovoří?

Komentáře  

 
# Hot and Beauty naked Girlsпорно массаж русские 2024-02-02 07:57
Thank you ever so for you blog. Really looking forward to read more.
My website: порно с репетитором
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Kam zajít dál?

  • BUFO bláznivě a fantasticky

    Ten, kdo zašel 28. 10.2013 do Divadla v Dlouhé, měl možnost zažít podvečer státního svátku trochu jinak – bláznivě, fantasticky, poeticky, ale především s úsměvem na tváři a obdivem v očích. O...

  • Čarokraj, nová opera v Národním divadle

    Od 14. ledna 2012 můžete v Národním divadle zhlédnout novou rodinnou operu Čarokraj, inspirovanou knihou Geralda Durrella Mluvící balík z roku 1974. Opera vznikla pod režijní taktovkou Petra Formana...

  • Deadline aneb Smrtelná křeč v Ypsilonce

    Byla to jistě touha po inovativním přístupu, který by řešil vážné fenomény současné generace, co vedlo Ypsilonku k uvedení hry Braňo Holička Deadline. Inscenace má hluboký nápad, ve kterém se však...

  • Divadelní komedie Drahouškové

    Tento měsíc nám přinesl pravé nefalšované zimní počasí, slunečního svitu, tak nezbytného pro podporu naší dobré nálady, je poskromnu a naše aktivita se ve většině případů omezuje jen na běžnou...

Mezi námi

Kalendář událostí v měsíci

Cestování a Outdoor

Mapa restaurací v Praze

Mapa restaurace v Praze

top